Wat is een warmtepiek?


Een warmtepiek (of Heat Spike) is een normaal chemisch gevolg op het uitharden van een gel. Desondanks is dit geen prettig gevoel voor jouw klant! Dit pijnlijke gevoel wil je te allen tijde minimaliseren en het liefst gewoon helemaal voorkomen.

Om het fenomeen warmtepiek uit te leggen, moeten we het over scheikunde hebben. Gels die op nagels worden aangebracht, bestaan ​​uit moleculen die een polymeer vormen. In gels hebben we tevens een component dat een fotoinitiator wordt genoemd. Dankzij dit component kunnen gels reageren wanneer ze onder een LED- (of UV-)lamp worden geplaatst.

Dit reageren wordt uitharden genoemd. Tijdens het uitharden en het binden van de polymeren komt warmte vrij. Dit is een normale chemische reactie die voor een uitgeharde gel zorgt. Maar deze chemische reactie kan ook een warmtesensatie (of Heat Spike) op de nagel veroorzaken.

Aan het begin van het uithardingsproces komt er meer warmte vrij, doordat er meerdere reacties tegelijkertijd plaatsvinden. Dus zonder al te veel in detail te treden: een warmtepiek is een normaal chemisch gevolg van het uitharden van een gel. Bij gebruik van een LED-lamp, die 4 keer sneller is dan UV, is de warmteproductie nog geconcentreerder tijdens de eerste seconden van uitharding.

Veroorzaak jij een warmtepiek?

Als dat zo is, is dat zeker niet jouw bedoeling! Een nare warmtesensatie kan door verschillende uiteenlopende redenen worden veroorzaakt.

  • De ene klant is gevoeliger voor een warmtepiek dan de andere.
  • Maar helaas is het vaak de nagelstyliste zelf, die dit vervelende gevoel bij de klant veroorzaakt.

Als nagelstyliste kan je echter veel doen om dit gevoel zoveel mogelijk te beperken. Lees onze tips en verwen jouw klanten op de best mogelijke manier!

DE NAGELPLAAT NIET TE VEEL VIJLEN

Te veel vijlen is de voornaamste oorzaak dat de nagels van jouw klanten overgevoelig worden en meer kans hebben op een branderig gevoel tijdens het uitharden. Dit heb jij volledig in eigen hand. Wees voorzichtig tijdens het bijwerken en zorg ervoor dat je de nagels van jouw klant niet te veel vijlt en er ook niet te veel druk op uitoefent.

DE TEMPERATUUR IN JOUW SALON STABIEL HOUDEN

Door de temperatuur in jouw salon stabiel te houden, kan je warmtepieken onder controle houden. De energie en dus de vrijkomende warmte wordt in jouw salon verdubbeld met een stijging van 10 °C. Wellicht al je al gemerkt dat klanten in de zomer vaker over dat nare gevoel klagen.

WERK IN MEERDERE DUNNE LAGEN

Voor klanten met gevoelige of beschadigde nagels wordt het aanbevolen om meerdere dunne lagen aan te brengen. Door zo te werken is de warmteafgifte per uitgeharde laag minder. Elke vorige laag fungeert daarbij als een isolatielaag die de warmtesensatie op de nagel verlaagt.

 

GEBRUIK NIET TE VEEL PRODUCT

ProNails gels zijn dusdanig ontwikkeld dat ze zelfnivellerend zijn en dat er na uitharding minder tot helemaal niet gevijld hoeft te worden.

Voor jou als nagelstyliste betekent dit dat je minder product hoeft te gebruiken dan je gewend bent. Te veel gel leidt alleen maar tot verspilling, maar ook tot meer warmteafgifte. Met andere woorden: je verhoogt het branderige gevoel dat jouw klanten ervaren.

Meer en dikkere gel = hogere warmtepiek. En vergeet niet dat wanneer je te veel product gebruikt, dit ook tot lossing van de gel kan leiden doordat de gel niet goed genoeg kan uitharden.

GEBRUIK DE JUISTE LAMP

Investeer in een kwaliteitslamp die afgestemd is op de chemie van de gels die in jouw salon gebruikt worden. Hoogwaardige merken ontwikkelen hun gels met bijbehorende lampen voor een optimaal uithardingsresultaat. Het door elkaar gebruiken van verschillende merken is wat dit betreft dus geen goed idee!

De ProNails Smart Light is speciaal ontworpen om jou als nagelstyliste te helpen de uithardingssnelheid en daarmee de warmteafgifte onder controle te houden. Naast de 30 & 60 sec FULL uitharding, hebben we de SOFT uithardingsopties ontwikkeld. De SOFT-uitharding begint bij een lagere capaciteit met uitharden waardoor de warmteontwikkeling als reactie van de gel op het LED-licht in de eerste seconden minder is.

Alle ProNails gels slimmer uitharden 

Met de Smart Light op je werktafel heb jij als nagelstyliste alles onder controle: uitharding, warmteafgifte en werksnelheid. Deze LED-lamp is jouw beste investering en trouwste salonhulp.

De Smart Light heeft 4 timerknoppen: 30 & 60 seconden in de SOFT of FULL uithardingsmodus. De SOFT-uithardingsfunctie is ontworpen om warmtepieken te voorkomen door het uitgangsvermogen van de lamp aan het begin van het uithardingsproces lager in te stellen. Daardoor wordt de reactiesnelheid verlaagd en vindt er dus minder warmteontwikkeling plaats. Investeren in de Smart Light is ook investeren in het comfort van jouw klant.

 

Wanneer gebruik je welke Soft Start-functie?

  • 30 sec SOFT START begint uit te harden bij 40% van zijn capaciteit en neemt langzaam tot volledige capaciteit toe.
  • 60 sec SOFT START begint gedurende de eerste 20 sec. uit te harden bij 20% van zijn capaciteit en neemt vervolgens langzaam tot volledige capaciteit toe. Deze SOFT-optie van 60 seconden is bij uitstek geschikt voor klanten met gevoelige of beschadigde nagels.
  • Alle ProNails basis- en bouwgels kunnen binnen 30 sec. in de SOFT START modus (of 60 sec. in de SOFT START modus voor gevoelige nagels) worden uitgehard.

Gerelateerde Tech Talks

Hoe kan je de verschillende nageltypes herkennen? Ontdek onze uitgebreide gids.

Ontdek de veelvoorkomende oorzaken van lossingen of gebarsten gelnagels.

5 redenen waarom je elektrisch zou moeten vijlen. Ontdek de Vision Pro 700.