ProNails Netherlands

Terug naar het overzicht
uitharding gels

Hoe vermijd je uithardingsproblemen?

Op 21 02 2018 in

 

Hoe harden gel nagels uit? Hoe kan je warmtepieken vermijden? Lees alles over uitharding hier!

 

Wat zijn gels en hoe harden ze precies uit?

LED/UV gels zijn een mix van moleculen (monemeren en oligomeren) die samen een lange schakel vormen: een polymeer. Deze polymeerketens verstrengelen zich onderling en binden zich aan elkaar vast tot een sterk netwerk van uitgeharde gel. Om deze kettingreacties in gang te zetten, heb je een fotoinitiator nodig.

 

Wat is precies een fotoinitiator?

Een fotoinitiator is een molecule die ervoor zorgt dat LED/UV gel uithardt wanneer deze aan UV-licht van de juiste golflengte en intensiteit wordt blootgesteld. Er zijn heel wat verschillende types fotoinitiator en die reageren allemaal anders op de golflengtes van UV- of LED-licht. De ProNails LED/UV gels bevatten een combinatie van fotoinitiatoren die uitharden bij zowel LED- als UV-licht.

 

Hoe komt het dat gels warmte creëren?

Tijdens het polymerisatieproces openen de moleculen hun dubbele bindingen om zich aan elkaar te hechten. Hierdoor komt energie vrij onder de vorm van warmte. Hoe meer dubbele bindingen er zijn in elke molecule, hoe sneller de reactie verloopt en hoe meer warmte er hierbij vrijkomt.

waarom laten gels meer warmte vrij bij het begin van het uithardingsproces?

De warmte valt veel meer op aan het begin omdat er dan ontzettend veel verbindingen gebeuren. Hoe langer dat doorgaat, hoe minder dubbele bindingen er over blijven en hoe trager de reactiesnelheid wordt. De reeds verbonden polymeren zitten immers in de weg. Aan het begin van het uithardingsproces is de reactiesnelheid het hoogst, vandaar dat er dan meer warmte vrijkomt.

 

wat is de invloed van de uithardingstijd op de warmtevorming?

LED gels harden ongeveer 2 tot 4 keer sneller uit dan UV gels. Hoe korter de uithardingstijd, hoe sneller de reactie en hoe geconcentreerder de warmtevorming. LED gels geven dus meer warmte af aan het begin van het uithardingsproces dan de UV gels. ProNails houdt hier steeds rekening mee door in de formules gebruik te maken van de juiste moleculen plus het juiste type en de juiste hoeveellheid fotoinitiatoren.

 

3-in-1 gels generen meer warmte. Hoe komt dat?

De warmtevorming is altijd hoger bij een 3-in-1 gel dan in een gewone gel die je in 3 fases gebruikt. Dat komt omdat die gels niet alleen moeten uitharden om een sterke basis- en bouwlaag te vormen, ze moeten ook een glanzende en sterke toplaag creëren. Hoe harder en glanzender de gel, hoe meer schakels er moeten gevormd worden, waardoor ook meer energie vrijkomt als warmte.

 

Wat is het verband tussen kamertemperatuur en warmtevorming? 

De temperatuur in je salon en van het product zelf hebben een grote invloed op het warmtegevoel op de nagel. Bij elke stijging met 10 °C verdubbelt de reactiesnelheid. Dit betekent m.a.w. dat de partikels sneller en makkelijker bewegen zodat ze zich sneller verbinden en hierdoor gelijktijdig warmte afgeven.

6 tips om warmtepieken vermijden


  1. Let op dat je de nagelplaat niet teveel vijlt. Dit is vaak de belangrijkste oorzaak van warmtepieken. De nagels worden te dun en een beschadigd nagelbed wordt dan overgevoelig.

  2. Houd de temperatuur van je salon en producten in de gaten. Elke sprongvan 10 °C veroorzaakt immers een dubbele reactiesnelheid en bijgevolg ook een hogere warmte-emissie.

  3. Gebruik nooit teveel product en werk zo dun mogelijk. Hoe meer product, hoe meer hitte. De nieuwe LED/UV gels van ProNails zijn meer zelf-egaliserend en vergen minder vijlwerk. Je hoeft bijgevolg minder product te gebruiken.

  4. Indien je klant al beschadigde of gevoelige nagels heeft, probeer het warmtegevoel dan te verminderen door telkens dunne, individuele laagjes aan te brengen, die je apart laat uitharden.

  5. Gebruik de juiste uithardingslamp. Kwalitatieve nagelmerken ontwikkelen immers hun lampen en gels zodat deze perfect op mekaar afgestemd zijn.

  6. Maak gebruik van de nieuwe ProNails SMART LIGHT (binnenkort beschikbaar). Dankzij de Soft Start functie worden eventuele warmtepieken verzacht.Terug naar het overzicht